lauantai 11. tammikuuta 2014

Opetusmateriaalit ja itsearviointi

Opetusmateriaalit

Opetusmateriaalina tarvitaan suunnitteluun väripapereita, saksia ja liimaa sekä A3 ja A4 kokoisia papereita. Tarvitaan myös valmis mallityö, eli liina ja ripustusteline, joiden avulla voidaan havainnollistaa eri työvaiheita. Tekstiilityön puolella tarvitaan lähes oppilasmäärää vastaava määrä kehyskudontapuita, joko valmiina ostettuja tai itsetehtyjä. Liinan tekemiseen tarvitaan myös loimilankaa, jona esim. kalalanka on oikein hyvä. Kuteena voidaan käyttää paksua lankaa tai poppanakudetta, jota voidaan itsekin leikata kangaspaloista.
Teknisen työn puolella oppilaiden on valittava materiaaliksi joko puu- tai metallitanko sekä kivi- tai puujalusta. Lisäksi tarvitaan työstämiseen iskuporakone, saha ja hakku tai muu kiven lohkomiseen sopiva iskutyökalu. Mikäli jalusta tehdään puusta, tarvitaan maalia tai petsiä. Jos jalusta tehdään kivestä, olisi se hyvä lakata vesiohenteisella lakalla, kauniin kiven pinnan ja kiillon aikaansaamiseksi. Lopuksi tarvitaan vielä huonekaluhuopaa jalustan alapintaan tai muuta vastaavaa tekstiilimateriaalia, jotta lattiapinnat jalustaa käyettäessä eivat naarmuunnu.
Mikäli et ole itse koskaan kutonut, niin hyviä ohjeita eri työvaiheista löytyy käspaikka- nettisivuilta. Myös laittamalla internettiin hakusanaksi kehyskudonta löydät paljon erilaisia kuvia aiheesta. Kaikkia kuvia ei siis välttämättä tarvitse alkaa itse ottamaan projektin opetusmateriaalia varten. Kannattaa kokeilla ja valmistaa edes pieni pätkä kudottua liinaa, jotta pääset kunnolla perille tekniikasta. Samalla saat paremman käsityksen siitä, mikälaisia asioita kutoessa tulee vastaan.

Tein jaksosuunnitelmasta PowerPoint-esityksen, jonka avulla käydään läpi tuntien aiheet ja tavoitteet. Tykiltä voi myös jättää näkyviin kunkin tunnin ohjekuvan. Kuvasin lisäksi videon kudontatyön viimeistelystä eli solmeiluvaiheesta. Videossa on vaiheittain esitelty eri työvaiheet.

Ohjeistuksen eri työvaiheissa tulee olla selkeä ja havainnollinen, koska kyseessä on uusi tekniikka ja taito. Näytä itse aina eri työvaiheet tekemällä ne oppilaiden seuratessa. Ohjaa ja auta oppilaiden siirtyessä tekemään vastaavaa vaihetta. Kun oppilas on päässyt vähän matkaa itsenäisesti tekemään kudontaa, niin hän huomaa osaavansa, sillä kyseessä ei ole vaikea tai hankala tekniikka.



Itsearviointi opintojaksosta ja omasta toteutuksesta

Mielestäni suunnittelemani opintojakso on tehtävänannon mukainen ja riittävän laaja. Oppilaille on tekemistä joka tunniksi niin, että työ saadaan annetussa ajassa valmiiksi. Oppilaat oppivat uuden taidon ja tekniikan tekstiilityössä. Teknisen työn puolella tehtävä ripustinteline sopii hyvin tablettien yhteisnäyttelyyn ja esittelyyn. Lisäksi työn tekeminen tukee ryhmänsä yhteishengen kasvua, kun yhdessä tehdään koulun juhlaan koristelua.

Meidän koulullamme, johon jakson suunnittelin, on myös mahdollisuus luonnolliseen, omatahtiseen siirtymään tekstiilityöstä teknisen työn osuuteen, sillä kyseisten työtilojen välissä on vain yksi ovi. Tilat sijaitsevat samassa rakennuksessa, jolloin opettajien välinen yhteistyö on luontevaa ja helppoa.

Miksi valitsin omaan työhöni paperinarun, vaikka oppilaat tekevät langasta tai poppana-kuteesta? Tämän valinnan tein siksi, että mielestäni paperinarulla kudottaessa näkyy selvemmin kutomisen jälki ja kuteen vaihtamisen kohdat, kuin esim. poppanalla kudottaessa. Tällöin on helpompi näyttää oppilaille valmiista työstä, että missä kohtaa on kudetta vaihdettu. Poppanalla kudottaessa loimi ja kude nivoutuvat niin tiivisti yhteen, että valmiista työstä eri värien vaihtamisen kohdat on vaikeampi osoittaa ja näyttää. Paperinarua on myös hieman hankala kutoa, jos ei ole ennen kutomalla mitään tehnyt. Paperinarun kudonnassa tulee olla tarkkana reunoissa. Lisäksi paperinaru sopi mielestäni paremmin ryhmäni muihin tuotteisiin kuin poppanakude olisi sopinut. Päädyin kuitenkin tekemään myös yhden mallipoppanaliinan. Tällöin voin näyttää oppilaille millainen heidän liinastaan tulee. Paperinaru on myös ekologinen materiaali. Lisäksi työssäni käytetty vaaleamman vihreä naru on oikeastaan ostettu pakettinauhana, mutta sai nyt uuden elämän liinani kuteena.



LOIMEN LAITTAMINEN KEHYKSEEN
Tämä ohje löytyy:

(Ohje Tuula -kudontakehykselle)
1=TAKAPUU + SIIPIMUTTERI 2= SIVUPUU 3= ETUPUU 4= VIRIÖPUU
ALKUVALMISTELUT:
- Aseta kudontakehys eteesi pöydälle niin, että kehyksen etupuu on itseäsi lähimpänä
- Aseta viriöpuu kehyksen päälle keskivaiheille niin, että sen urat osoittavat pöytää vasten.
Kiinnitä viriöpuu kehyksen sivupuihin kumilenkkien (2 kpl) avulla

- Avaa takapuun siipimutterit ja käännä takapuun urat osoittamaan itsestäsi poispäin.
Kiristä siipimutterit.

- Peitä ylimääräiset takapuun urat maalarinteipillä
-> jätä vain ne urat avoimiksi, minkä levyinen työsi haluat olevan valmiina.
+ + + + +
LOIMEN KIERTÄMINEN KEHYKSEEN:
- Teippaa loimilangan alkupää etupuun alapuolelle loimen alkamiskohtaan
- Kierrä loimilanka MAHDOLLISIMMAN TASAKIREÄLLEkehyksen ympärille NIIN, ETTÄ JOKAISESSA TAKAPUUN URASSA ON 1 LANKA.
VINKKI: Kaveri voi auttaa pitämällä kudontakehystä pöydän reunalla
- Kun olet kiertänyt loimen yhden kerran kaikkiin takapuun uriin, palaa loimilangan kanssa samaa reittiä takaisin eli KIERRÄ LOIMILANKAA 2. KERROS EDELLISEN KERROKSEN PÄÄLLEmahdollisimman tasakireälle
LOIMI ON VALMIS, KUN JOKAISESSA TAKAPUUN URASSA ON 2 LOIMILANKAA
-> Katkaise kerältä tuleva loimilanka. Irroita loimilangan alkupää kehyksen etupuusta ja solmi loimilangan alku- ja loppupäät toisiinsa kehyksen alapuolella
- Irroita kehyksestä viriöpuuta paikallaan pitäneet kumilenkit
+ + + + +
LOIMEN KIRISTÄMINEN KUTOMISTA VARTEN:
- Käännä viriöpuu niin, että siinä olevat urat osoittavat kattoa kohti
- Nostele takapuulta tulevat loimilangat JÄRJESTYKSESSÄ viriöpuun uriin niin, että joka toinen lanka tulee matalaan ja joka toinen lanka korkeammalla olevaan uran. (ylös, alas, ylös, alas, jne..)
- KIRISTÄ LOIMI KAVERIN KANSSA: avaa takapuun siipimutterit ja pidä kehystä paikoillaan samalla kun kaveri vetää takapuuta tasaisesti kehyksestä poispäin. Kiristä siipimutterit.
+ + + + +
TASOITUSLANGAN PUJOTTELEMINEN LOIMEN ALKUUN:
- Pujota loimeen tasoituslanka (esim. paksuhkoa puuvillalankaa) kehyksen etupuun lähelle:
-> pujota lanka aina nousussa, eli korkeammalla, olevan loimilangan päältä ja laskussa, eli alempana olevan loimilangan alta
-> loimi tasoittuu alkupäässä samalle tasolle
-> teippaa tasoituslangan päät kehyksen sivupuihin maalarinteipillä

KUTOMINEN VOI ALKAA !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti