maanantai 6. tammikuuta 2014

KSP1 kurssityö Tuotesuunnittelu

Tuotesuunnittelu

Lähdimme ryhmämme kanssa ideoinnissa liikkeelle valokuvasta, joka oli otettu Kylmäpihlajan majakkasaaren syysruskan varvuista. Päätimme, että se on oleva yhteinen värimaailmamme. Kuvassa on pelkästään murrettuja värejä. Siinä on useampia punaisen sävyjä, ruskeanoranssia, vihreää ja pikku ripaus keltaista. Ryhmän muut jäsenet Tiina ja Sari ajattelivat tehdä jotain valaistukseen liittyvää. Minä halusin lähteä liikkeelle enemmän tarjoilupuolta ajatellen ja suunnittelin tekeväni jotain kattaukseen liittyvää.

Arkielämässä ideointi pyöri välillä aktiivisesti päässäni ja välillä jossain ajatusten taustalla. Lopulta syyslomalla oli aikaa enemmän ideoida ja päätin tehdä kangaspuilla kutoen paperinaruliinan. Paperinaruliina voisi olla kattauksessa pöydällä keskiosan liinana. Liina toistaisi jonkin verran samoja värejä kuin muiden lyhdyt tms. valaistuselementit. Lisäksi ajattelin tehdä liinaan niin pitkät hapsut molempiin päihin, että sitä voisi käyttää myös tilanjakajana. Miksi juhlissa tarvittaisiin tilanjakajaa? Meillä on kotona aina jokin nurkka, joka ei ole oikein vieraille esittelykunnossa. Siitä pitävät huolen lapseni ja meneillään oleva remontti. Tilanjakajan taakse saa nopeasti ja kauniisti piiloitettua silmiltä tällaisen epäsiistin paikan. Ja ta-daa, juhlat voivat alkaa.

Marraskuun lähiopetuspäivien aikana ehdimme hieman suunnitella ideoitamme eteenpäin. Päätimme kaikki käyttää töissämme myös pajunoksia. Paju kun on helposti saatavilla olevaa materiaalia. Niinpä päätin käyttää sekä liinan ripustuksessa että sen kuteena joitain pajunoksia. Värimaailmaksi valitsin hieman punaisemman skaalan kuin ryhmäni muut jäsenet. Tämän tein siksi, että ajattelin työni olevan juhlissa esimerkiksi Tiinan työn yläpuolella ikäänkuin liekkien valona tai heijastumana. Liinani on kuin lämmin tuulahdus liekkien leikistä valaistuselementtien lähistöllä.

Marraskuun lopulla pääsin sitten lopulta itse toteusvaiheeseen. Kultaan vivahtava kellertävä loimi sopisi todella hyvin murrettuihin ruskan sävyihin. Kuteeseen olin valinnut eri väristen paperinarujen lisäksi myös paksua lankaa. Pajunoksia päätin käyttää muun kuteen lisänä kolmessa kohdassa. Alustavan suunnitelmani mukaan liinasta tulisi noin 125 cm pitkä. Koska niin pitkä liina aiheuttaisi jo lieviä hankaluuksia ripustuksen onnistumisen kanssa, päätin hieman lyhentää suunnitelmaani. Lopullisen suunnitelman mukaan liinasta tulisi vähän yli 100 cm pitkä.

Varsinainen liinan kutominen sujuikin sitten paremmin kuin osasin kuvitella. Olen vain kerran aiemmin kutonut paperinarua ja kuvittelin noin pitkän liinan kutomisen olevan aika haaste ja aikaa vievää puuhaa. Liina kuitenkin valmistui nopeammin kuin osasin kuvitella etukäteen. Kudoin liinan valmiiksi kaikkiaan kahdeksassa tunnissa.

Teknisen työn osuutena työssäni on liinan ripustus, mikäli sitä halutaan käyttää tilanjakana tai esim. ulkona ulkoteltan seinän elävöittäjänä. Pihaltamme löytyy erilaisia kiviä. Lisäksi kiviä on piha-alueellemme tuonut mieheni, joka on kuljettanut meille työmaallaan irti poraamiaan kivilaattoja, jotka muuten olisi heittetty pois. Tällaisista graniitin paloista valitsin mieleiseni ja lohkoin siitä hakulla sopivan kokoisen palasen. Sitten porasin kiveen iskuporakoneella 12 mm halkaisijaltaan olevan reijän. Kiinnitin poraan maalariteipin n. 35 mm kohdalle, jotta tiesin miten syvän reijän haluan.

Teline ja paperinaruliina edestä ja takaa.










Tehtyyn reikään kiinnitetään vanha verhotanko, joka sopivasti on pronssin värinen. Tangon alapäähään kiinnitetään ruuvitanko, jolla tangon kiinnitys kiveen käy helposti. Ruuvitangon kiinnitin kiveen 5 min SuperEpoksi-liimalla, koittaen katsoa sen olevan suorassa. Tangon yläpäähän tehtiin reikä, josta pujotetaan pajunoksa, johon paperinaruliina on pujotettu. Kivi pitää tangon paikoillaan tukevasti. Kiven käsittelin vesioheteisella Kiva huonekalulakalla. Näin kiven pinnan kuviot tulevat paremmin esiin. Kiven pohjaan laitoin huonekaluhuopaa, jotta se ei naarmuta lattiaa sisätiloissa käytettäessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti