sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Emaloidut korut

Saimme kouluelektroniikan korukurssilla kokeilla myös kuparikorulaatan tekemistä. Tällöin kuparilevy laitettiin kahden metallimuotin väliin. Muottiin sopiva puraisin pudotetaan muottikoloon. Sitten puraisinta lyödään kovaa vasaralla/pienellä lekalla. Puraisin ja muotit poistetaan ja tuloksena on muotin kokoinen kuparilevyn pala. Kuparilevyyn saattoi vielä tehdä pienen reijän ketjukiinnitystä varten.



Pari tällaista laattaa halusin emaloida. Emalointi tehdään niin, että mahdollinen suojamuovikalvo kuparilevyltä poistetaan. Mikäli levyn reunat ovat naarmuiset tai terävät, ne kannattaa hioa sileiksi ennen emalointia. Samoin siloitetaan myös mahdolliset naarmut. Mikäli levy on kovin rasvainen, niin se kannattaa nyt puhdistaa.

Seuraavaksi levylle töpötetään, tiputellaan sopiva määrä emalointijauhetta. Emalointijauheita on saatavana monen värisiä. Niinpä eri väreistä voi tehdä myös erilaisia yhdistelmiä tai sekoituksia. Pieniä kuvioitakin voi koittaa saada levylle esim. kakkupaperin tai muun paperimuotin avulla. Kun värijauhe on tiputeltu levylle, se siirretään varovasti kuumalle keittolevylle. Keittolevy kannattaa suojata ensin toisella levyllä, jonka päälle emaloitava kuparilevyn pala laitetaan. Emaloitavan levyn siirtämiseen kannattaa käyttää apuna esim. metallista paistinlastaa tai palettiveistä. Emaloitavan levyn annetaan hetken olla kuumalla levyllä. Emalointi on valmis, kun jauhe sulaa kokonaan ja alkaa näyttää valuvalta nesteeltä. Ole varovainen, kun siirrät emaloidun levynpalan pois kuumalta levyltä. Ensinnäkin se on kuuma, eli käytä taas paistinlastaa tms. apuvälinettä. Toiseksi; sormesi lipsahtaa helposti ohuelta kuparireunalta emaloinnin sisäpinnalle ja sulanut jauhekuviointisi voi sotkeentua. Toimi siis rauhassa, ilman kiirehtimistä ja ole tosi varovainen siirtämisessä. Kun sulanut emalointijauhe on kuivunut, on koru valmis laitettavaksi nauhaan tai ketjuunsa.




Emalointi oli aika helppo metallin käsittelytapa. Niinpä se sopii jo aika pienillekin koululaisille. Tarpeen on kuitenkin huomioida turvallisuusnäkökohdat. Pidä emalointia kerrallaan tekevä ryhmä pienenä. Muistuta keittolevyn ja emaloitavan levyn kuumuudesta. Korosta rauhallista ja kiireetöntä työskentelyä, jotta törmäilyltä ja muilta vahingoilta vältytään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti